Την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου χρειάζεται η έναρξη της διαδικασίας για το Brexit, όπως αποφάσισε το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας. Η απόφαση αυτή αποτελεί μικρή νίκη για το αντι-Brexit μπλοκ και πλήγμα για τη νυν κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να προσβάλει την απόφαση ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Εδώ και αρκετό διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική και πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία, για το αν η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει κατ’ ευθείαν την εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος, να εκκινήσει δηλαδή τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας αυτής.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας (Britains High Court) έκρινε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για έξοδο από την ΕΕ. Επομένως η απόφαση δικαίωσε το επιχείρημα των υποστηρικτών της παραμονής, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ισχύς της Πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 μπορεί να παύσει μόνο μετά από έγκριση του κοινοβουλίου.

Όπως είπε ο δικαστής Λόρδος Τόμας, ανακοινώνοντας την απόφαση, «ο βασικότερος κανόνας της συνταγματικής τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως κυρίαρχο είναι το Κοινοβούλιο».

Ηττημένη από την απόφαση αυτή βγήκε η νυν βρετανική κυβέρνηση, η οποία τασσόταν με την αντίθετη πλευρά και επεδίωκε την ταχεία εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στόχος ήταν η επίκληση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία θα εκκινούσε επίσημες συνομιλίες δύο χρόνων για την έξοδο της χώρας, να γινόταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Έτσι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, φαίνεται πως η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, καθυστερεί το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα προσβάλει την απόφαση αυτή δίνοντας τη σκυτάλη για την τελική απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έφεση από την κυβερνητική πλευρά αναμένεται να έχει εκδικαστεί πριν το τέλος του χρόνου, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν η απόφαση σταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, τότε ο λόγος δίνεται στους Βρετανούς βουλευτές. Υπό αυτό το δεδομένο, το σώμα του κοινοβουλίου θα έχει σίγουρα διευρυμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.  

Η κυβέρνηση εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε απογοητευτική και δήλωσε: «Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης σε δημοψήφισμα εγκεκριμένο από το Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης».

Ακόμα, ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ – ο οποίος βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο σχετικά με το Brexit- τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την κρίση του δικαστηρίου».

Δείχνοντας πως τελεί σε αναμονή της έφεσης, ο Φοξ είπε πως «η χώρα ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.