Διπλή τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου το μεσημέρι της Τετάρτης. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε και ο φερόμενος ως δράστης τραυματίστηκε από πυρά της αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Τρομοκρατική ενέργεια σε δύο σημεία στην καρδιά της πόλης, σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Λονδίνο, ακριβώς ένα χρόνο μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ο φερόμενος ως δράστης δέχτηκε τα πυρά αστυνομικών. Νωρίτερα, αυτοκίνητο στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ παρέσυρε πεζούς, πριν σταματήσει στο κιγκλίδωμα της Γέφυρας.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ενώ πολλοί άνθρωποι φέρεται να τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μπροστά στη Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πέρα από το φερόμενο ως δράστη που δέχθηκε τα πυρά αστυνομικών, η βρετανική αστυνομία αναζητεί ακόμα έναν ύποπτο, μέσα στα κτίρια του βρετανικού κοινοβουλίου. Αυτό ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σε ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα σημειώθηκε άλλη τρομοκρατική ενέργεια. Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας), λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.

Δύο δράστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αυτοκίνητο, ανέφερε δημοσιογράφος του BBC σε ανάρτησή του στο Twitter. Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη από τα νερά του Τάμεση κοντά στη Γέφυρα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα.

Ακόμα, η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι σώα και ασφαλής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως παρακολουθεί την «ανησυχητική» κατάσταση.

Η επίθεση συμβαίνει ακριβώς ένα χρόνο μετά από τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, το Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

 

Τρεις Γάλλοι μαθητές στους τραυματίες

Τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Τέλος, το κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε την συνεδρίαση του με θέμα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.