Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν, από έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό, την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς «Σέναγια Πλόσαντ» και «Τεχνολογικό Ινστιτούτο». Οι αρχές μιλούν πλέον επίσημα για τρομοκρατική ενέργεια.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας. Η έκρηξη συνέβη σε συρμό, την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς «Σέναγια Πλόσαντ» και «Τεχνολογικό Ινστιτούτο».

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την οποία η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια. Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη την ώρα της έκρηξης.

Πριν από λίγο, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια. Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες για τις εκρήξεις, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Για τη διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών. Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογικό Ινστιτούτο», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν» ανέφερε στο πρακτορείο Interfax, μια πηγή του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει, όπως μετέδωσε το Interfax.

Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

 

Πούτιν: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια των εκρήξεων, προσθέτοντας ότι «τα αίτια δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της έκρηξης βρίσκονταν στην Αγία Πετρούπολη, όπου συμμετείχε στο 4ο φόρουμ τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, από το οποίο εν συνεχεία θα αναχωρούσε για να συναντήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο θα συζητούσε άλυτα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Έκτακτα μέτρα στο μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στο λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

 

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στο πλευρό του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές αρχές, ενώ παράλληλα δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.

Τηλέφωνο: 007812 3343586

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.