Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που χτύπησα την Καραϊβική, τα τελευταία χρόνια, έξω από τις ακτές Ονδούρας τη νύχτα της Τρίτης, φτάνοντας τα 7,6 ρίχτερ.

Οι πρώτες αναφορές, δεν δείχνουν να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, από τον σεισμό που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (Ανατολική ζώνη ώρας). Οι αρχές αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την επικράτεια, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν ρωγμές σε σπίτια και κτίρια.

Τα κέντρα που παρακολουθούν τα Τσουνάμι, προειδοποιούν το Πουέρτο Ρίκο, τις νήσους Κέιμαν, την Κούβα, την Τζαμάικα, άλλα νησιά της Καραϊβικής, καθώς επίσης το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, ενώ εφιστούν την προσοχή στο νερό της θάλασσας, του οποίου η στάθμη δυνητικά μπορεί να αυξηθεί από 0,3 έως 1 μέτρο πάνω από το φυσιολογικό.

Το US Geological Survey που κατέγραψε τον σεισμό και πραγματοποίησε σχετικές μετρήσεις, ενημέρωσε ότι η ισχύς έφτασε τα 7,6 ρίχτερ, ενώ το βάθος του ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η βορειότερη των ακτών Ονδούρας, η οποία ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είναι αραιά κατοικημένη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από προστατευόμενο βιότοπο.

Ο σεισμός της Τρίτης, είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την Καραϊβική στην καταγεγραμμένη ιστορία της, ενώ σημειώνεται ότι ο σεισμός που έπληξε την Αϊτή το 2010 ήταν 7 ρίχτερ.

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.