Στο Οβάλ Γραφείο βρέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη νέα του πλέον ιδιότητα. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τη θητεία του υπογράφοντας διάταγμα που μειώνει τη χρηματοδότηση από το Obamacare, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης που είχε εγκαθιδρύσει ο Ομπάμα.

Ευρισκόμενος στο Οβάλ Γραφείο για πρώτη φορά, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του χθες, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα το οποίο αποδυναμώνει τη χρηματοδότηση του περίφημου Obamacare, του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχε καθιερώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό κάλυπτε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση «να παραιτείται, να χορηγεί απαλλαγές ή να καθυστερεί την εφαρμογή» από οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν Πολιτείες, εταιρείες ή ιδιώτες σε σχέση με το Obamacare. Ακόμα, το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα σε Πολιτείες της Αμερικής να έχουν πιο ευέλικτο πλαίσιο για την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας στην κατεύθυνση μιας «ανοικτής και ελεύθερης αγοράς» στον τομέα της υγείας και της ασφάλισης.

Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ξεκινήσει την εφαρμογή μιας βασικής προεκλογικής του υπόσχεσης.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε επίσης διατάγματα για το διορισμό του νέου του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις καθώς και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κέλι. Οι δύο νέοι υπουργοί ορκίστηκαν από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σε ξεχωριστή τελετή.

Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο είχε πανηγυρικό χαρακτήρα με τον Αμερικανό πρόεδρο να φωτογραφίζεται, έχοντας γύρω του τους συνεργάτες του.

«Ήταν φορτωμένη, αλλά ωραία. Ήταν μια όμορφη μέρα» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους για την ημέρα της ορκωμοσίας του.

Αναφέρθηκαν, τέλος, αλλαγές στη διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου. Ήρθαν νέα έπιπλα και νέες κουρτίνες τοποθετήθηκαν, στο χρώμα του χρυσού…

 

Πηγή: Reuters

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.