Στο σχηματισμό κυβέρνησης προχωρά η Τερέζα Μέι, με το ακροδεξιό DUP της Βορείου Ιρλανδίας να ετοιμάζεται να της παράσχει τις απαραίτητες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, φίλοι και εχθροί των Συντηρητικών κάνουν λόγο για προσωπική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με τον ηγέτη των Εργατικών και –κατά πολλούς- ουσιαστικό νικητή των εκλογών, Τζέρεμι Κόρμπι, να την καλεί να παραιτηθεί.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Τερέζα Μέι πέρασε την πύλη των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να συναντήσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ και –κατά την ενδεδειγμένη διαδικασία- να της ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, εφόσον το κόμμα των Συντηρητικών ήρθε την Πέμπτη πρώτο στις εκλογές με 42,3%, κερδίζοντας 318 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, στη συνείδηση πολλών, ακόμα και συναδέλφων της από το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, η Τερέζα Μέι βγήκε χαμένη από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.
Κι αυτό γιατί το Συντηρητικό Κόμμα βγήκε μεν πρώτο αλλά γνώρισε αισθητή μείωση των κοινοβουλευτικών δυνάμεών του, αλλά και γιατί το Εργατικό Κόμμα του πρωτοεμφανιζόμενου -σε εθνικές εκλογές- ριζοσπάστη αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν, σημείωσε σημαντική εκλογική άνοδο. Συγκρίνοντας τις προηγούμενες εκλογές του 2015 με τις χθεσινές, οι Συντηρητικοί έλαβαν χθες 42,3% και 318 έδρες, ενώ το 2015 έλαβαν 36,9% αλλά 331 έδρες (κερδίζοντας τότε άνετα την αυτοδυναμία των 326 εδρών). Από την άλλη, οι Εργατικοί χθες έλαβαν 40% (μόλις 2,3 μονάδες διαφορά από τους Συντηρητικούς) και 262 έδρες, ενώ το 2015, υπό την τότε ηγεσία του Εντ Μίλιμπαντ, είχαν λάβει 30,4% και 232 έδρες. Αύξησαν δηλαδή το ποσοστό τους κατά δέκα περίπου μονάδες αλλά και τις έδρες τους, τόσο ώστε να «κόψουν» την αυτοδυναμία της Τερέζα Μέι.
Παρ’ όλα αυτά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ήδη από τις πρωινές δηλώσεις της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, έκανε ξεκάθαρο ότι δεν παραιτείται και δήλωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το μεσημέρι η Μέι πήγε να λάβει την εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους…
Μάλιστα, τα βασικά στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης θα παραμείνουν και στη νέα που σχεδιάζει η Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Την πληροφορία αυτή είχαν μεταδώσει λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Sun.
Κόρμπιν: Να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι
Την προτροπή του στην Τερέζα Μέι να παραιτηθεί και να μη σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εξέφρασε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν νωρίτερα σήμερα.
«Είναι ξεκάθαρο το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών», τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Δήλωσε ακόμα «περήφανος για το αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι «ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στη λιτότητα».
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ακόμα ότι η Μέι έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Όσον αφορά το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών υποστήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τόνισε: «Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη».
Ποιοι είναι οι «πατριώτες» στους οποίους προστρέχει η Μέι για να σχηματίσει κυβέρνηση
Πρόκειται για το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party – DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως το συντηρητικό προτεσταντικό πληθυσμό της χώρας.
Το DUP, εκφράζει την «προτεσταντική-ενωτική» τάση της κοινωνίας της χώρας, η οποία θέλει τη Βόρεια Ιρλανδία αναπόσπαστο μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, εν αντιθέσει με την «καθολική-αποσχιστική», η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μίας ενωμένης Ιρλανδίας, η οποία θα έρθει μέσω της απόσχισης του βορειοιρλανδικού κράτους από τη Μεγάλη Βρετανία. Κύριος εκφραστής της δεύτερης τάσης είναι το κόμμα Σιν Φέιν, το οποίο σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμά του σε εθνικές εκλογές κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, κερδίζοντας επτά έδρες, τις οποίες ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να καταλάβει.
Το συντηρητικό DUP τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Θεωρείτο το πιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην βρετανική πολιτική πριν την άνοδο του UKIP. Το DUP τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση.
Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετατρέπονται σε εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. To DUP είναι κατά των λεγόμενων «σκληρών συνόρων» (στρατιωτικά φυλάκια και ελέγχους), γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εν όψει Brexit.
Επιπλέον, ιστορικά, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των «Ταραχών» (της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ παραστρατιωτικών ενωτικών και εθνικιστικών(αποσχιστικών) ομάδων, η οποία διήρκεσε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με βασικό διακύβευμα την παραμονή η μη της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο), το DUP συνδέθηκε με ομάδες ενωτικών παραστρατιωτικών, όπως η Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ (UVF), αρκετές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Βρετανία, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τέλος, το DUP, στο πεδίο των δικαιωμάτων έχει υπερσυντηρητική ατζέντα. Είναι κατά των αμβλώσεων, επικρίνει την ομοφυλοφιλία, βουλευτές του είχαν ζητήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής το 2011. Αλλά και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το DUP «φλερτάρει» αρκετά με τις θέσεις του Τραμπ. Ο Σαμ Γουίλσον, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, προερχόμενος από το DUP, είχε χαρακτηρίσει «προπαγάνδα» τις διαφημίσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr, in.gr