Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον συνέταξε επιστολή προς την Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί επίσημα να επιτραπεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, εν όψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η οποία ήδη δρομολογείται.

Κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2014, το 55,3% ψήφισε να παραμείνει η Σκωτία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 44,7% ψήφισε να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει η ηγεσία της Σκωτίας, μετά το δημοψήφισμα του περσινού Ιουνίου για την παραμονή η μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Σε ένα ερώτημα κομβικής φύσεως για το μέλλον της χώρας, η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου, αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Έτσι, η συζήτηση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης στη Σκωτία, στο οποίο ο σκωτσέζικος λαός θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει για το μέλλον του σε σχέση με την ΕΕ, αναθερμάνθηκε ήδη από το καλοκαίρι.

Τελικά, την Τρίτη το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, για την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να διεξαχθεί όμως το δημοψήφισμα, απαιτείται προηγουμένως η έγκριση από το Λονδίνο.

Έχοντας εξασφαλίσει την εντολή από το κοινοβούλιο, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, συνέταξε επιστολή προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί επισήμως να της επιτραπεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν στο δημοψήφισμα, κάτι που όμως το Λονδίνο έχει ήδη πει ότι θα απορρίψει. Η Τερέζα Μέι έχει ήδη δηλώσει ότι η παρούσα χρονική στιγμή, δεν είναι η κατάλληλη για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για τη Σκωτία, δεδομένου ότι το επόμενο μεγάλο διάστημα η Βρετανία θα βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη σχέση τους στη μετά-Brexit εποχή.

Στην ιστοσελίδα της στο Twitter, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει αναρτήσει μια φωτογραφία της Στέρτζον να κάθεται στον καναπέ με το μήνυμα: «Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στο Bute House (σ.σ.: την πρωθυπουργική κατοικία) στο Εδιμβούργο επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο της επιστολής του Άρθρου 30 προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι».

Σημειώνεται ότι η εντολή του άρθρου 30 (της Πράξης για τη Σκωτία, με την οποία ρυθμίζονται οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Σκωτίας από το 1998), κινεί το μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδίδει προσωρινά την εξουσία στη βουλή της Σκωτίας, για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Η επιστολή της Στέρτζον στη Μέι, αναμένεται να παραδοθεί στη Βρετανίδα πρωθυπουργό μέσα στην ημέρα.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.