Το προεκλογικό «όραμά» του για μια Αμερική των κλειστών τειχών, του φόβου, του Νόμου και της Τάξης, των διακρίσεων, φαίνεται ότι υλοποιεί τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αύριο συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την ορκωμοσία του και, στο διάστημα αυτό, ο Τραμπ έδειξε ότι δεν έχει αφήσει καμία μέρα «ανεκμετάλλευτη».

Είτε με τα περίφημα προεδρικά διατάγματα που υπογράφει είτε με δηλώσεις και άλλες συμβολικές πράξεις, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι μια νέα σκοτεινή εποχή αρχίζει για τον πλανήτη.

Ποιες είναι, όμως, συνοπτικά οι πρώτες ενέργειες του νέου πλανητάρχη;

Έχουμε και λέμε:

- Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, την περασμένη Παρασκευή, κάθεται στο Οβάλ Γραφείο για πρώτη φορά και -στο πλαίσιο μιας μίνι φιέστας- υπογράφει διάταγμα, το οποίο περιορίζει τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που το κράτος διασφαλίζει στους Αμερικανούς, το περίφημο Obamacare.

- Την ίδια μέρα, το πεδίο που αφορά τα LGBT δικαιώματα στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, βγαίνει εκτός λειτουργίας «μυστηριωδώς».

- Καταργείται και η ισπανόφωνη εκδοχή του ιστοτόπου του Λευκού Οίκου, παρά την παρουσία εκατομμυρίων Ισπανόφωνων εντός ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση Τραμπ δεν μετέχει κανείς ισπανόφωνος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

- Στο στόχαστρο και οι αμβλώσεις. Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει την επαναφορά του «κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης» (global gag rule) των ΗΠΑ, που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ, οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη), να χρησιμοποιούν τους δικούς τους, μη αμερικανικούς, πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση.

- Η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τράμπ σε επικοινωνία του με τον ισραηλινό πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται να συζήτησε εκ νέου το ζήτημα της μεταφοράς της Αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η Ιερουσαλήμ, αντιμετωπίζεται τόσο από την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή αρχή ως πρωτεύουσα. Το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ διέλυσε τους στρατούς των Αράβων και προχώρησε στην κατάληψη μιας σειράς εδαφών, ανάμεσα τους και της Ιερουσαλήμ. Η κατάληψη αυτή, η οποία είχε καταδικαστεί και δεν έχει ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μόνο που αυτή τη φορά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει.

- Αγωγοί πετρελαίου vs περιβάλλον. Την Τρίτη, ο Τραμπ δίνει την έγκρισή του για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, ένα πελώριο έργο που είχε μπλοκαριστεί από τον Ομπάμα.

Εγκρίνει επίσης το σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου της εταιρείας Energy Transfer Partners στη Βόρεια Ντακότα. Η πορεία που θα ακολουθούσε αυτός ο αγωγός απορρίφθηκε το Δεκέμβριο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις οικολόγων αλλά και των Αμερινδών (Native Americans) της περιοχής. Οι τελευταίοι, αντέδρασαν έντονα στην κίνηση του Τραμπ να επανενεργοποιήσει το σχέδιο.

- Την Τρίτη επικυρώνεται από τη γερουσία η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του διευθυντή της CIA, παρά την αντίθετη γνώμη αρκετών εκ των γερουσιαστών. Ο νέος διευθυντής Μάικ Πομπέο θεωρείται υπέρμαχος των «ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων», κάποιων πιο…σκληρών μεθόδων ανακρίσεων, που έχουν χαρακτηριστεί και ως βασανιστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο «εικονικός πνιγμός».

«Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω» δηλώνει για τον εικονικό πνιγμό ο ίδιος ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο ABC.

Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009, απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται ως μέθοδοι βασανιστηρίων.

- Μυστικές φυλακές της CIA. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

- Φάκελος: πρόσφυγες και μετανάστες. Τις προηγούμενες δυο μέρες γίνεται γνωστό ότι ο Τραμπ θα υπογράψει διατάγματα για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και την εφαρμογή προσωρινής απαγόρευσης εισόδου προσφύγων στη χώρα. Οι χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο, οι πολίτες των οποίων απειλούνται με ανάκληση αδειών εισόδου (βίζα) αν βρίσκονται ήδη στην Αμερική,  είναι η Συρία και άλλες έξι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη).

Σημειώνονται αντιδράσεις από νομικούς, που τονίζουν ότι μπορεί να προκύψουν ζητήματα μέσω της άσκησης προσφυγών στην αμερικανική δικαιοσύνη, αν π.χ. αποδειχτεί ότι στις χώρες κατά των οποίων εφαρμόζονται οι περιορισμοί, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί διάκριση κατά μιας ορισμένης θρησκείας, που απαγορεύεται από το αμερικανικό σύνταγμα.

- “We will build the wall!”, γράφει χθες ο Ντόναλντ Τραμπ στο twitter. Την Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και για τη λήψη μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες.

«Το Μεξικό θα αποπληρώσει 100% το συγκεκριμένο έργο» δήλωσε ο Τραμπ για την κατασκευή του τείχους, στη συνέντευξη που έδωσε στο ABC.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο απαίτησε σεβασμό για τη χώρα του και κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να πληρώσει για οποιοδήποτε τείχος».

«Αποδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χτίζουν ένα τείχος που πολλά χρόνια τώρα δεν μας ενώνει αλλά μας χωρίζει», τόνισε ο Νιέτο σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Ακόμα, ο αριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, καλεί την κυβέρνηση της χώρας του να υποβάλλει μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς θεωρεί προσβλητική για το Μεξικό την απόφασή του για το τείχος.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει και το «καλό» του πρόσωπο. Σε συνέντευξή του στο NBC News, δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική όταν ήταν παιδιά, «δε θα πρέπει να ανησυχούν» για ενδεχόμενη απέλασή τους.

«Έχω μία μεγάλη καρδιά» είπε ο νέος πλανητάρχης…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.