Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 20.484 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιας διαδρομής το 2017 μέχρι τις 19 του Μάρτη. Το 80% αυτών έφτασε στην Ιταλία και οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και την Ισπανία. Είναι σαφές πως οι άνθρωποι αυτοί «επιλέγουν» πια τον δρόμο Λιβύη- Ιταλία, που είναι ο πιο επικίνδυνος, χωρίς αυτός να σημαίνει πως υπήρξε ποτέ ασφαλής τρόπος για τη μετακίνησή τους προς την Ευρώπη.

Δεν υπολογίζονται όμως οι 3.312 που σώθηκαν την 19η του Μάρτη και αυτές τις μέρες φτάνουν στην Ιταλία. Έτσι η Ιταλία σύντομα θα έχει δεχθεί λίγο λιγότερους από 20.000 ανθρώπους, αριθμό μεγαλύτερο από τους αντίστοιχους των δύο προηγούμενων ετών.

Στο ίδιο διάστημα 525 άνθρωποι πέθαναν στη Μεσόγειο και οι 481 από αυτούς χάθηκαν στη διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Συνολικά αγνοούνται 1018 άνθρωποι (1409) πέρυσι.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.