Τα αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στην Αίγινα με τους τέσσερις νεκρούς - ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδάκι - τέθηκαν στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής, οι πρώτοι λιμενικοί που έφτασαν στο σημείο με χερσαία μέσα κάθονταν στο λιμάνι, παρακολουθώντας το σκάφος - όργανο του εγκλήματος να απομακρύνεται και τον χειριστή να φυγαδεύεται, αν και είχαν χρέος να επέμβουν για την άμεση ακινητοποίηση του, την κράτηση του χειριστή και την ταυτοποίηση των μαρτύρων. Το πρώτο πλωτό μέσο του Λιμενικού έφτασε στην περιοχή μιάμιση ώρα (!) μετά την εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με μαρτυρίες των βαρκάρηδων, ενώ δεν διατέθηκαν εναέρια μέσα για τον έλεγχο της περιοχής και τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο βουλευτής πρόσθεσε πως στην αναφορά του Λιμενικού προς την Εισαγγελία έγινε συνειδητή προσπάθεια να υποβαθμιστεί ένα κακούργημα σε πλημμέλημα, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά για εγκατάλειψη θυμάτων. Τόνισε δε ότι διαμορφώνονται προοπτικές για κατηγορίες φυσικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος για τους λιμενικούς, αλλά και  ηθικής αυτουργίας (σε παράβαση καθήκοντος) για τον ίδιο τον Υπουργό.

«Γιατί σπεύσατε και μάλιστα πρώτα στο Λιμεναρχείο; Το φυσικό είναι να πάει κανείς εκεί που είναι τα θύματα. Γιατί κάνατε δηλώσεις για τον κατηγορούμενο; (…) Έρχεται, τώρα, κύριε Υπουργέ, ο κόλαφος από τα αποτελέσματα του DNA και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει γενετικό υλικό του φερόμενου ως δράστη» είπε.

Αυθαίρετη χαρακτήρισε την αφήγηση του Σίμου Κεδίκογλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας. «Ποιον έχετε που σας διοχετεύει πληροφορίες ανυπόστατες, στρεβλές; Ποια «πρακτοριλίδικη» ιστορία υπηρετείτε επιτέλους για να παίξετε παιχνιδάκια σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου ή δεν είναι; Από αυτήν την άποψη και τι έχετε να μας κατηγορήσετε; Για ποιον λόγο η Κυβέρνηση ή το Λιμενικό Σώμα να έχει λόγο να καλύψει; Αυτά που δημοσιεύτηκαν, ότι ήμουν εγώ πάνω στο σκάφος; Αυτό θέλετε να πείτε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, οι λιμενικοί ειδοποιήθηκαν στις 12:48 (σ.σ. στις 12:30 επέμεινε, ωστόσο, ο ερωτών βουλευτής) και έφτασαν με όχημα στο σημείο στη 13.15.  Ένας εξ αυτών επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό σκάφος, με προορισμό τον τόπο του συμβάντος, όπου δεν βρήκε κανέναν από τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Λίγο αργότερα (13:30) κατέφθασε και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με εντολή τη ρυμούλκηση του «Ντουέντε» στο λιμάνι της Αίγινας, διότι έμπαζε νερά και υπήρχε κίνδυνος να βουλιάξει και να χαθούν τα πειστήρια. Από τη 13:30 και μετά έφτασαν διαδοχικά ένας πολύ σημαντικός αριθμός σκαφών και  το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που ανέλαβε ρόλο ηγήτορος στη διαδικασία της έρευνας διάσωσης. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.